Homeblogi

Kiinteistöjuristi, asianajaja Mika Talviaron mukaan yhä useampi riita sovitaan

Kiinteistöjuristi, asianajaja ja varatuomari Mika Talviaro on hoitanut 20 vuoden urallaan noin 500 asunto- ja kiinteistökauppariitaa. Talviaron mukaan sopimisen kulttuuri on muuttunut radikaalisti viimeisen viiden vuoden aikana. “Valtaosa riidoista sovitaan. Näkemykseni mukaan käräjäoikeuden tuomioon päätyy hoitamistani riita-asioista vajaa kymmenes. Urani alkuaikoina tilanne oli likimain päinvastainen. Sovinnot olivat harvinaisempia kuin tuomiot”….

lue lisää

Sovittelu ja sopiminen riita-asioissa – 10 tapaa sopia

Sovittelu ja sovinto vaihtoehtona

Sovittelu ja sopiminen riita-asioissa on yleistynyt Kiinteistö- ja asuntokauppariitoja sekä muita laajoja riita-asioita sovitaan yhä enenevässä määrin. Käräjäoikeuden tuomioon erimielisyyksistä päätyy yhä harvempi riita. Mutta missä vaiheessa asioita yleensä sovitaan? Seuraavassa käydään lävitse esimerkkitilanteita. 1. Asianosaiset sopivat itse riitansa Elämässä tulee eteen useita arkipäivän tilanteita, joissa osapuolet sopivat itse riitansa….

lue lisää

Virheen korjaaminen kiinteistökaupassa

Virheen korjaaminen kiinteistökaupassa on poikkeuksellista. Maakaari ei anna myyjälle oikeutta virheen korjaamiseen. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, etteivätkö myyjä ja ostaja voisi sopia talon korjaamisesta. Näin tehtiin Keski-Pohjanmaalla, jossa kaupan osapuolet sopivat sovitteluistunnon jälkeen, että myyjä teettää alapohjan ja ulkoseinien perustavaa laatua olevat korjaukset kustannuksellaan. Korjaukset valmistuivat ajallaan ja ostajat…

lue lisää

Tuomioistuinsovittelu – Kokemuksia asianajajalta

Tuomioistuinsovittelu kokemuksia asianajajalta

Tuomioistuinsovittelu asuntokauppariidoissa on tullut jäädäkseen. Olkoonkin, että asunto- ja kiinteistökauppariidoista revitään raastavia otsikoita. Julkisuuteen päätyvät kaikista riitaisimmat jutut. Totuus on kuitenkin se, että sovintoja tehdään entistä enemmän. Asunto- ja kiinteistökauppariitoja kaksikymmentä vuotta hoitaneen asianajaja, varatuomari Mika Talviaron mukaan sovintoa puoltavat useat syyt. – Sovinto on nopea ja edullinen ratkaisu. Lisäksi…

lue lisää

Väliomistajan vastuu asuntokaupassa

Väliomistajan vastuu kiinteistökaupassa on sama kuin kenen tahansa myyjän. Väliomistaja on sekä ostanut että myynyt kiinteistön. Mikä on väliomistajan ja ensimmäisen myyjän vastuu? Nuori perheenisä Pohjois-Pohjanmaalta oli ostanut ja myynyt saman talon muutaman vuoden sisällä. Viimeisimmät ostajat vaativat perheenisää kaupanvastuuseen rintamamiestalon purueristeisen lattian laho- ja kosteusvaurioista. Perheenisä kääntyi asianajaja Mika…

lue lisää

Kuluttajariitalautakunta ja asuntokauppa

Kuluttajariitalautakunta ja asuntokauppa kuulostaa hyvältä yhdistelmältä riidan ratkaisuun, mutta ongelmaksi nousevat pitkät käsittelyajat ja se, että lautakunta antaa vain suosituksia. Aviopari Keski-Pohjanmaalta oli ostanut 2000-luvulla rakennetun talon. Kaupan jälkeen ilmeni mm., että myyjät olivat haudanneet pihamaalle rakennusjätettä. Lisäksi talossa oli eristyspuutteita. Myyjien maksukyky osoittautui kyseenalaiseksi, mistä johtuen asianajaja Talviaro vei…

lue lisää

Myyjän kotivakuutus korvasi korjauskustannukset

Myyjän kotivakuutus tulee harvoin avuksi kiinteistökaupan riitatilanteessa. Hinnanalennus on yleisin myyjän ostajalle maksama korvaus. Voidaanko myyjän kotivakuutuksesta maksaa ostajalle hinnanalennusta tai korvausta? Harvemmin maksetaan, mutta alla olevassa tapauksessa myyjän kotivakuutuksesta oli apua. Pariskunta Seinäjoelta oli ostanut omakotitalon, jossa ilmeni kaupan jälkeen putkivuodon aiheuttama kosteusvaurio keskikerroksen vessassa ja sen ympärillä. Asiakas…

lue lisää

Voiko myyjä välttyä vastuulta, jos kaupan kohde on purkukuntoinen?

Myyjän vastuu salaisista virheistä kestää viiden vuoden ajan hallinnan siirtymisestä. Aika saattaa tuntua pitkältä ja vastuu ankaralta. Hevosmiesten tietotoimisto kertoo, että vastuulta voisi välttyä silloin, kun rakennukset myydään purkukuntoisena. Ellei kohde tosiasiallisesti ole purkukuntoinen, tällaisella kauppakirjaehdolla ei ole kuitenkaan merkitystä. Maakaaren mukaan ostajan oikeuksia voidaan rajoittaa vain yksilöidyillä sopimuksilla. Lain esitöiden…

lue lisää

Tervetuloa sivuille ja homeblogiin – homekeskustelun avaus

Ajatus hometalosivuista ja homeblogista syntyi työni kautta. Olen hoitanut kiinteistökauppariitoja asianajajana jo 15 vuoden ajan ja tullut todenneeksi, että niin talon ostajat kuin myyjät ovat usein tietämättömiä siitä, miten heidän tulisi lähteä asiaansa selvittämään. Asiantuntijoita – tai ainakin itseään sellaiseksi väittäviä – on netti täynnä. Ongelmana on löytää asiansa osaava…

lue lisää