Homeoireet voivat olla mitä moninaisimpia

Homeoireilu voi ilmetä monella eri tapaa. Oireilu on myös yksilöllistä sillä eri ihmiset reagoivat mikrobeihin ja homeisiin eri tavoin. Terveydellisten oireiden yhdistäminen homeongelmiin voi olla hankalaa, koska homeoireet muistuttavat usein flunssan oireita.

Erityisesti homeille aikaisemmin altistuneet tai herkistyneet oireilevat herkemmin kuin toiset.

Tyypilliset sisäilmaan liittyvät homeoireet voivat olla esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi tai huimaus, silmien kirvely, nenän tai kurkun ärsytys, hengitysoireet, yskä, iho-oireet, lihas- ja nivelkivut, väsymys.

Homeoireilu usein pahenee

Oireiden ilmeneminen tai paheneminen rakennuksessa ja oireiden poistuminen tai helpottaminen sieltä poissa ollessa tukee vahvasti rakennuksen sisäilmaongelman todennäköisyyttä oireiden aiheuttajana.

Olemassa olevat sairaudet tavallisesti pahenevat ongelmallisessa rakennuksessa. Lievä astma saattaa muuttua vaikeahoitoiseksi, atooppinen ihottuma voi ärsyyyntyä. Flunssat pitkyttyvät ja väsymys painaa. Muisti- ja keskittymisvaikeudet piinaavat.

Terveydellisten oireiden yhdistäminen homeongelmiin voi olla hankalaa, koska homeoireet muistuttavat usein flunssan oireita. Oireilun jatkuessa kannattaa kuitenkin pohtia, voisiko syy olla omassa asuinympäristössä.

Asuinympäristön näkyvät merkit, kuten kosteusjäljet, hajuhaitat ja hyönteiset voivat vahvistaa epäilyn.

Linkit ja lähteet
Duodecim – Käypä hoito suositus – Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas