Hometalon haju on tunnistettavissa

Hometalon haju voi vaihdella. Home voi haista tunkkaiselle, perunakellarille tai jopa makealle.

Maakellarin tai mummolan haju ei kuulu terveeseen taloon. Muita varoittavia merkkeijä ovat asukkaiden oireilut, lahottajahyönteiset sekä kosteusvauriojäljet.

Sisäilmaongelmat ja hometaloepäilyt lähtevät liikkeelle yleensä hajuhaitoista.

Asukas tottuu hyvin nopeasti huoneilmaan ja sen hajuihin. Mikäli aistit epätavallisia hajuja, kysy myös kotonasi käyviltä vierailtasi ja ystäviltäsi, havaitsevatko he poikkeavaa hajua.

Pitkään jatkuneen kosteusrasituksen seurauksena mikrobikasvustoa voi kehittyä rakenteiden sisällä ilman, että rakennuksen sisäpinnoilla on havaittavissa merkkejä vauriosta.

Homeen tai maakellarimainen haju on tärkeä havainto mikrobikasvuston toteamisessa ja paikantamisessa. Haju kertoo, että jossain on käynnissä biologinen prosessi. Sisäilmaongelmat ovat käynnistyneet.

Haju tarttuu usein vaatteisiin, tekstiileihin ja huoneiston irtaimistoon.

Hometalon haju voi olla vain ajoittaista

Selvitä mistä haju on peräisin. Tarkkaile milloin haju on voimakkaimmillaan. Ilmanpaineella eli säätyypillä voi olla tähän vaikutuksensa. Samoin takan ja liesituulettimen käytöllä.

Takkapuut tarvitsevat palaekseen runsaasti happea. Hapen takka ottaa huoneilmasta. Ellei korvausilmaventtiileitä ole riittävästi, korvausilma kulkeutuu ulkoa sisätiloihin talon rakenteista, yleensä ulkoseinien alaosista.

Vastaava efekti tapahtuu liesituulettemin käytön yhteydessä. Varsin usein kosteuden lähteet sekä home- ja mikrobivauriot sijaitsevat joko alapohjassa tai ulkoseinien alaosissa. Näin etenkin vanhoissa 1960-80 luvun matalaperusteisissa valesokkelitaloissa.

Hometalon haju: Tee yksinkertainen testi

Voit tehdä myös yksinkertaisen testin. Kun olet aikeissa matkustaa joksikin aikaa pois kotoasi, pakkaa ennen lähtöäsi mukaan vaatekerta tai joku huokoinen esine ilmatiiviiseen pussiin. Avaa pussi toisaalla. Haju on sama kuin missä päivittäin asut.

Asukas tottuu hyvin nopeasti huoneilmaan ja sen hajuihin. Mikäli aistit epätavallisia hajuja, kysy myös kotonasi käyviltä vierailtasi ja ystäviltäsi, havaitsevatko he poikkeavaa hajua.

Hajua voi esiintyä jatkuvasti tai sitä voi esiintyä ajoittain, koska haisevia aineenvaihduntatuotteita ei muodostu jatkuvasti.

Kaikkiin homeisiin ei välttämättä liity voimakasta hajua, joten myös hajuton kosteusvauriorakennus voi olla saastunut.

Sisäilmaongelmat, hajut ja homeet aiheuttavat asukkaissa myös oireita.

Linkit ja lähteet
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) – Ympäristöterveys – Hometalo ja kosteusvaurio
Valvira – Kosteus- ja mikrobivaurion korjaaminen