Koiran hajuaisti on ylivertainen

Homekoiran käyttäminen on hyvä apukeino mikrobivaurioiden paikallistamisessa. Koiraa käytettäessä ei tarvitse vielä avata rakenteita.

Koiran hajuaisti on ylivertainen verrattuna ihmiseen. Koiralla on yli 200 miljoonaa hajureseptoria, kun vastaavasti ihmisellä niitä on vain 5 miljoonaa. Lisäksi koiran aivoista suurin osa käsittelee hajuja.

Homekoiran käyttö perustuu koiran hyvään hajuaistiin ja siihen, että koira on koulutettu ilmaisemaan kosteusvauriomikrobit eri rakennusmateriaaleista.

Homekoira suorittaa kiinteistön hometutkimuksen nopeasti. Esimerkiksi 150 neliömetrin kokoiseen huoneistoon aikaa voi mennä vain 15 minuuttia.

Kohde kannattaa kartoittaa ensimmäiseksi homekoiran kanssa, sillä koira paikantaa kosteusvauriomikrobien sijainnin tarkasti pintoja rikkomatta.

Homekoira voi paikallistaa vaurion lattiasta, seinästä tai jopa katosta, jos vain pääsee tarpeeksi lähelle kasvustoa. Tarkkakuonoinen homekoira haistaa myös kuivuneen homevaurion, jota perinteisessä hometutkimuksessa käytettävät laitteet eivät havaitse.

Homekoira kannattaa tilata kartoittamaan kiinteistö esimerkiksi silloin, kun asukkaat oireilevat tai kiinteistössä on hajua, joka tarttuu mm. vaatteisiin. Asunnon kunto on hyvä tarkistaa myös osto-, myynti- ja remonttitilanteessa.

Homekoirien jälkeen seuraava vaihe tutkimuksissa on yleensä rakennetutkimukset. Rakennetutkimusten avulla voidaan selvittää mm. vaurion laajuus, vaurion aiheuttaja sekä mitä mikrobeja vauriossa kasvaa.

Esimerkiksi sisäilmatutkimuksia voidaan tehdä homekoiran tavoin rakenteita rikkomatta.