Tuomioistuinsovittelu – Kokemuksia asianajajalta

Tuomioistuinsovittelu kokemuksia asianajajalta

Tuomioistuinsovittelu asuntokauppariidoissa on tullut jäädäkseen. Olkoonkin, että asunto- ja kiinteistökauppariidoista revitään raastavia otsikoita. Julkisuuteen päätyvät kaikista riitaisimmat jutut. Totuus on kuitenkin se, että sovintoja tehdään entistä enemmän.

Asunto- ja kiinteistökauppariitoja kaksikymmentä vuotta hoitaneen asianajaja, varatuomari Mika Talviaron mukaan sovintoa puoltavat useat syyt.

– Sovinto on nopea ja edullinen ratkaisu. Lisäksi sovinnossa kaupan osapuolet tietävät varmuudella asian lopputuloksen. Täysimittaisessa riidassa käräjäoikeudessa vierähtää helposti vuosi, hovioikeudessa toinen tai kolmas päälle. Tällöin myös oikeudenkäynnin kustannukset nousevat korkeiksi, yli oikeusturvavakuutuksen enimmäiskorvauksen.

Tuomioistuinsovittelu asuntokauppariidoissa on yleistynyt käräjäoikeuksissa

Nelisensataa asuntokauppariitaa hoitanut Talviaro näkee muutoksen tapahtuneen viime vuosina.

– Tuomioistuinsovittelut ovat yleistyneet käräjäoikeuksissa vuosi vuodelta. Tällä on ollut selkeä vaikutus sovintoihin. Toki tätä ennenkin asioita sovittiin ja sovitaan edelleen tuomioistuimen ulkopuolella lainopillisten avustajien välityksin

Asianajaja Talviaro on suorittanut Suomen Asianajajaliiton sovittelijan koulutukset. Tästä näkökulmasta hän osaa arvioida hyvän sovittelijan ominaisuuksia.

– Sovitteluun ei ole olemassa yhtä ainoata oikeata tapaa. Sovittelussa on tärkeää, että asianosaiset eli kaupan osapuolet saavat sanoa sanottavansa. Hyvä sovittelija, kuuntelee, vie keskustelua eteenpäin, katsoo tulevaisuuteen ja tuo selväksi osapuolille, mitä hyötyjä sovinnosta on ja millainen katastrofi tuomioistuimen tuomio voi osapuolille pahimmillaan olla. Avustajan tehtävänä sovittelussa on tukea päämiestään hyväksyttävän ja kohtuullisen sovinnon saavuttamisessa.

Kaupan purkaminen tai hinnanalennus sovinnollisesti

Mika Talviaron mukaan hyvä sovinto on sellainen, että se tekee sekä myyjän että ostajan kannalta kipeää kuitenkin siten, että sovinnon kanssa kaupan osapuolet voivat jatkaa elämäänsä.

– Sovintoja tehdään laidasta laitaan. Kauppa voidaan purkaa vapaaehtoisesti tai sitten sovitaan, että myyjä maksaa ostajalle tietyn osan korjauskustannuksista. Kaupan purkamisessa voidaan sopia, että myyjä palauttaa ostajalle vähemmän kauppahintaan kuin mitä ostaja on maksanut. Onhan ostaja asunut kohteessa ja saanut asumisesta hyötyä. Hinnanalennuksessa huomioidaan korjausten tuottama arvonnousu, tason parannus ja käyttöiän pidennys. Korjauksilla talo tulee parempaan kuntoon kuin myytäessä.

Asianajajan neuvot ostajalle ja myyjälle

Kuinka voi välttää asuntokaupan ongelmat? Tohtiiko omaa taloaan enää ylipäätään myydä? Asianajaja, varatuomari Mika Talviaro antaa vinkkinsä sekä ostajille että myyjille.

  • Myyjä: Kerro kaikki tiedossasi olevat puutteet ja vaadi ne kirjattavaksi kauppakirjaan tai sen liitteeseen
  • Myyjä: Huomioi, ettei merkintä riskirakenteesta rajoita vastuutasi
  • Ostaja: Älä ihastu vanhaan taloon liikaa
  • Ostaja: Tutustu huolellisesti kohteeseen ja asiakirjoihin ja käytä tarvittaessa omaa asiantuntijaa
  • Ostaja: Älä aikaile vikojen selvittelyssä ja reklamoinnissa
  • Ostaja ja myyjä: Varmista, että oikeusturvavakuutuksesi on voimassa jo kaupantekohetkellä ja tämän jälkeen koko vastuuajan

Tämä artikkeli on osa sarjaa “Asianajotoimisto Talviaro Oy:n hoitamia asunto- ja kiinteistökauppariitoja”.