Tervetuloa sivuille ja homeblogiin – homekeskustelun avaus

Ajatus hometalosivuista ja homeblogista syntyi työni kautta. Olen hoitanut kiinteistökauppariitoja asianajajana jo 15 vuoden ajan ja tullut todenneeksi, että niin talon ostajat kuin myyjät ovat usein tietämättömiä siitä, miten heidän tulisi lähteä asiaansa selvittämään.

Asiantuntijoita – tai ainakin itseään sellaiseksi väittäviä – on netti täynnä. Ongelmana on löytää asiansa osaava ammattilainen tästä kirjavasta joukosta. Näille sivuille on tarkoitus koota asiansa osaavia ja kokeneita, alansa ammattilaisia.

Olen hoitanut vuosien varrella noin 300 kiinteistö- tai asuntokauppariitaa. Tutuiksi minulle ovat tulleet eri aikakausien ongelmat sekä rakenneratkaisut aina alapohjasta vesikattoon saakka. Tyypillisin riidan kohde on 1970-luvun matalaperusteinen valesokkelitalo. Sinänsä valesokkeli ei ole rakennusvirhe, vaan se on aikakautensa epäonnistunut tuotos. Valesokkeli ei myöskään tarkoita sitä, että rakennus olisi automaattisesti hometalo.

Aika näyttää, millaisena tämän päivän rakenneratkaisut tulevaisuudessa näyttäytyvät. Puhetta on riittänyt mm. passiivitaloista.

Pääsääntöisesti myös hometalot ovat korjattavissa. Korjauskustannukset ovat kuitenkin kalliit esimerkiksi  valesokkelin kengityskorjauksessa. Korjauksen onnistumisen epävarmuus painaa homeelle altistuneen mieltä. Onko talossa terveellistä asua korjausten jälkeenkään?

Kiinteistökauppariidoista on uutisoitu viime aikoina valtamediassa varsin paljon. Uutisoinnista saa sen kuvan, että riidat ovat useita vuosia kestäviä, raastavia ja kalliita oikeustaisteluita. Uutisiin päätyvät kuitenkin vain verisimmät riidat. Totuus on se, että valtaosa riidoista sovitaan oikeussalien ulkopuolella. Itse arvioisin, että noin kolme neljästä hoitamastamme jutusta päätyy sovintoon jo ennen käräjäkäsittelyä. Näissä tapauksissa myös asianajokustannukset ovat siedettävät, eikä oikeusturvavakuutuksen enimmäiskorvausmäärä ylity.

Tulen kertomaan näissä blogipostauksissa aika-ajoin hoitamistani oikeustapauksista ja niiden lopputuloksista. Pyrin kommentoimaan myös hovioikeuden ja korkeimman oikeuden ajankohtaisia tapauksia näillä sivuilla.

Osallistu keskusteluun kommentoimalla tai kysymällä.

Asianajaja, varatuomari Mika Talviaro
Asianajotoimisto Talviaro Oy